Sari la conținut

Alexandra Severin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandra Severin
Informații generale
Nume complet Alexandra Ramona Severin
Data nașterii (26 de ani)
Locul nașterii Cluj, România
Naționalitate Română
Înălțime 1,77 m
Greutate 68 kg
Poreclă Seve[1]
Post Inter stânga
Informații despre echipă
Echipa actuală HC Dunărea Brăila
Număr 5
Cluburi de juniori
Ani Club
0000–2015 CSȘ „Viitorul” Cluj
Cluburi de seniori*
Ani Club
2015–2017 „U” Cluj
2017–2018 Dinamo București
2018–2021 HC Zalău
2021–2022 CS Minaur Baia Mare
2022– HC Dunărea Brăila
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2016 România (junioare) 5 (1)
2016–2018 România (tineret) 40 (44)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Alexandra Ramona Severin (n. 30 martie 1998, în Cluj)[6] este o handbalistă română care joacă pentru echipa HC Dunărea Brăila pe postul de intermediar stânga. Severin a fost și componentă a echipei naționale pentru tineret a României.[4][7][8] Anterior, Severin a făcut parte din echipa națională pentru junioare.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Alexandra Severin a început să joace handbal la vârsta de 11 ani, fiind selectată din cadrul școlii.[9] Perioada de juniorat a petrecut-o la Clubul Sportiv Școlar „Viitorul” Cluj, iar în 2016, la doar 17 ani[9], a fost promovată la echipa de senioare „U” Cluj, antrenată la acea vreme de Carmen Amariei. Fiind încă foarte tânără, Severin nu a jucat multe partide pentru echipa clujeană, dar a înscris 30 de goluri în cele două sezoane petrecute la „U” Cluj.[10] A urmat apoi un an petrecut la Dinamo București, în Divizia A, iar în vara anului 2018 a ajuns la HC Zalău[11][10], cu care a jucat apoi în Cupa EHF. Din 2021 până în 2022 Alexandra Severin a evoluat pentru CS Minaur Baia Mare.[12] În 2022, Severin s-a transferat la Dunărea Brăila.[13]

În 2016, Severin a fost convocată la echipa U18 a României care a luat parte la Campionatul Mondial din Slovacia.[2] În același an a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia.[14][15][16][17]

În iunie 2018, Severin a participat cu echipa U20 a României la Scandinavian Open 2018[18], iar în luna iulie a făcut parte din selecționata națională care s-a clasat pe locul 8 la Campionatul Mondial U20 din Ungaria[4].

Alexandra Severin joacă folosind tricoul cu numărul 5, număr pe care l-a purtat și Carmen Amariei, de care handbalista s-a atașat[9] și pe care o consideră mentorul său.[19]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Distincții individuale[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Postare pe Facebook”. Contul de Facebook al „U” Cluj. . Accesat în . 
  2. ^ a b „2016 IHF WOMEN'S YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP IN SVK TEAM ROSTER (For Media)” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  3. ^ „2016 IHF WOMEN'S YOUTH WORLD CHAMPIONSHIP IN SVK INDV/TEAM TOTAL STATISTICS” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  4. ^ a b c „IHF Women's Junior (U20) World Championship Hungary (Debrecen) Team roster ROU - Romania” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  5. ^ „IHF Women's Junior (U20) World Championship Hungary (Debrecen) Team cumulative statistics ROU - Romania” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  6. ^ „Alexandra Severin”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  7. ^ „Începe Campionatul Mondial de Handbal Feminin - Tineret”. Federația Română de Handbal. . Accesat în . 
  8. ^ „Alexandra Severin, de la Dinamo, la HC Zalau”. graiulsalajului.ro. . Accesat în . 
  9. ^ a b c Bogdan Lecca (). „Foto, interviu Alexandra Severin”. zerofotbal.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ a b „Alexandra Severin, de la Dinamo, la HC Zalau”. graiulsalajului.ro. . Accesat în . 
  11. ^ Ionuț Costinaș (). „HC Zalău transferă cinci handbaliste internaționale de la tineret!”. sportulsalajean.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Marius Huțu (). „Minaur Baia Mare a mai făcut o achiziție. Se anunță cel mai tare campionat din istorie în handbalul feminin din România, cu cel puțin 8 echipe cu mari pretenții + Au fost transferate 7 campioane mondiale și europene”. prosport.ro. ProSport. Accesat în . 
  13. ^ Cosmin Filip (). „Minaur mai pierde o jucătoare la vară!”. graiul.ro. Graiul Maramureșului. Accesat în . 
  14. ^ „Romania claim bronze with one-goal win”. archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  15. ^ „A doua medalie pentru Laslo și compania la Mondiale! Tricolorele au cucerit bronzul în fața Germaniei!”. handbalvolei.ro. HandbalVolei. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „2016 IHF WOMEN'S JUNIOR (U20) WORLD CHAMPIONSHIP IN RUS TEAM ROSTER (For Media)” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  17. ^ „2016 IHF WOMEN'S JUNIOR (U20) WORLD CHAMPIONSHIP IN RUS INDV/TEAM TOTAL STATISTICS” (PDF). archive.ihf.info (în engleză). Pagina oficială a Federației Internaționale de Handbal. . Accesat în . 
  18. ^ „Romanias tropp i Scandinavian Open 2018” (în norvegiană). Federația Norvegiană de Handbal. Accesat în . 
  19. ^ „INTERVIU cu Alexandra Severin. Cine este mentorul ei și unde se simte cel mai bine în teren”. handbalmagazin.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „CEI MAI BUNI SPORTIVI AI ANULUI 2016”. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Cluj. . Accesat în . 
  21. ^ „Laureații Sportului Clujean 2016 – DJST Cluj”. sportcontrol.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „CSM București, câștigătoarea Cupei României FAN Courier 2019”. Federația Română de Handbal. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]