Sari la conținut

Cosmin Andron

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cosmin Andron
Date personale
Născut (47 de ani) Modificați la Wikidata
Baia Mare, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiealpinist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Cosmin I. Andron (n. 6 noiembrie 1976) este alpinist de altitudine român, cunoscut pentru reușita în 2013, împreună cu Cristina Pogăcean, a primei ascensiuni pe vârful Gandharva Chuli (6.248 m) din Munții Himalaya.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 6 noiembrie 1976 în Baia Mare, România. Licențiat în filosofie și antropologie (1999) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a obținut un doctorat în filosofie la Universitatea din Londra. A început să practice alpinismul în 1989 și, după finalizarea studiilor la Londra în 2000, a început să efectueze expediții de deschidere a diferitelor trasee din Masivul Qionglai⁠(en)[traduceți].[1]

În 2004, a renunțat la activitatea din cadrul Universității din Londra și a început să activeze în cadrul Clubului Alpin Român. În aprilie-mai 2011, împreună cu Cristina Pogăcean și cu alți doi alpiniști amatori, a inițiat o expediție pentru cucerirea vârfului Tharpu Chuli⁠(en)[traduceți] (5.790 m) din Munții Himalaya,[2] expediție continuată de Andron și Pogăcean cu cucerirea în premieră a vârfului Gandharva Chuli (6.248 m),[3] ascensiune ce le-a adus celor doi o nominalizare pentru premiul „Pioletul de Aur” pe 2013, premiu acordat anual, din 1991, de revista franceză Montagnes și de organizația Groupe de Haute Montagne.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Radescu, Alexandru (). „Doi alpiniști români se pregătesc, în Nepal, pentru o ascensiune pe un vârf cunoscut doar din poze”. Jurnalul Național. 
  2. ^ Păvălașc, Marian (). „Doi alpiniști amatori din Baia Mare doresc să cucerească Himalaya”. Evenimentul Zilei. 
  3. ^ Napsal Daniel Polman (). „Rumunští alpinisté jako první na panenském vrcholu Gandharva Chuli” [Alpiniști români, primii pe vârful virgin Gandharva Chuli] (în cehă). Lideahory.cz. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Alpinism: În premieră, doi români nominalizați la Pioletul de Aur”. Agerpres. . [nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]