Sari la conținut

José Aparicio

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
José Aparicio
Date personale
Născut1770 Modificați la Wikidata
Alicante, Spania Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani) Modificați la Wikidata
Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania Modificați la Wikidata
CopiiEsteban Aparicio Álvarez[*][[Esteban Aparicio Álvarez (Spanish painter (1826-1904))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiReal Academia de Bellas Artes de San Carlos[*][[Real Academia de Bellas Artes de San Carlos (art school)|​]], Real Academia de Bellas Artes de San Fernando[*][[Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Spanish art school, museum and gallery in Madrid, Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireJacques-Louis David  Modificați la Wikidata
Profesor pentruJosé Elbo[*][[José Elbo (pictor spaniol)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăneoclasicism  Modificați la Wikidata

José Aparicio e Inglada (n. 1770, Alicante, Spania – d. , Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania) a fost un pictor spaniol în stil neoclasic; strâns asociat cu domnia regelui Ferdinand al VII-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Alicante, al șaptelea dintre cei opt copii dintr-o familie din clasa de mijloc. Primele sale studii artistice au fost la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de Valencia, unde a câștigat premiul I pentru pictură în 1793.

După aceea, a urmat cursurile Real Academia de Bellas Artes de San Fernando din Madrid. În 1796, pictura sa cu Manuel Godoy prezentând pacea (Pacea de la Basel) regelui Carlos al IV-lea i-a câștigat o bursă de la rege pentru a studia la Paris și Roma.[1] La Paris, a fost primul student spaniol al lui Jacques-Louis David. A câștigat o medalie de aur pentru pictura sa „Febra galbenă din Valencia” în 1805.[2]

A mers la Roma în 1807 și, în mai multe rânduri, a refuzat să jure credință noului rege, Iosif I. Din această cauză, el și alți spanioli cu gânduri similare au fost prizonieri virtuali la Castelul Sant'Angelo, până când Ferdinand a revenit pe tron în 1813.[3]

După ce și-a recâștigat libertatea, a fost rechemat în Spania și a ajuns acolo în 1815. După câteva luni, s-a stabilit la Madrid, fiind numit pictor de curte al lui Ferdinand.[1] Un an mai târziu, a început să picteze „Gloriile Spaniei”, care avea să-l țină ocupat timp de doi ani.[2] Aceasta a fost prima dintr-o lungă serie de lucrări pe teme patriotice.

Pentru cea mai cunoscută lucrare a sa, „Debarcarea lui Ferdinand al VII-lea în portul Santa María”, a fost numit „Academician de merit” la Academia de San Carlos în 1829. Mai târziu, a devenit directorul Academiei de San Fernando.[1] Pe lângă picturile istorice, el a fost remarcat pentru portretele pe care le-a realizat aristocrației spaniole și ofițerilor militari.

După moartea lui Ferdinand în 1833, acesta a căzut în dizgrație față de noul guvern liberal, deoarece era considerat a fi un propagandist al regelui. După o criză de pneumonie, a fost forțat să se pensioneze și i s-a acordat o pensie nominală, deși se pare că a trebuit să lupte pentru a-și primi plățile în termen.[3] A murit în sărăcie la Madrid, la vârsta de 64 de ani.

Picturi (selecție)[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Brief biography @ the Museo del Prado.
  2. ^ a b Brief biography @ the Diccionario de Pintores Alicantinos.
  3. ^ a b Brief biography[nefuncționalăarhivă] @ Los Ensayos.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Adrián Espí Valdés, „José Aparicio: pintor alicantino y de corte”, Instituto de Estudios Alicantinos, Vol. XXIII, 1978, pp. 7–33.

Legături externe[modificare | modificare sursă]