Bughiu Adrian Dumitru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bughiu Adrian Dumitru
Date personale
Născut10 iulie 1977
Căsătorit cuBughiu Lavinia Ionela
Copii1
CetățenieRomânia
ReligieBiserica Ortodoxă Română
Vicepreședinte[1]  Consiliului Județean Argeș
Vicepreședinte PSD Argeș

PremiiDoctor în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, în cadrul Universității din Pitești, Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatic
Partid politicPartidul Social-Democrat, Organizația Argeș
Alte afilieriMembru al Adunării Eparhiale în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului
Grup europarlamentarPSE
RezidențăPitești, Argeș
Alma materUniversitatea din Pitești Institutul Diplomatic Român Ministerul Afacerilor Interne

Bughiu Adrian Dumitru[modificare | modificare sursă]

Bughiu Adrian Dumitru (n. 10 iulie 1977, Pitești, România) este politician social-democrat, care ocupă din noiembrie 2020 funcția de vicepreședinte[1] al Consiliului Județean Argeș. Are un Doctorat[2] în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, în cadrul Universității din Pitești, Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică.

Prima funcție publică deținută a fost cea de Director Executiv Adjunct la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș, în perioada februarie 2012-august 2015, după care a devenit, pe rând, Secretar de Stat – Tineret, la Ministerul Tineretului și Sportului în 2015 din Guvernul României, a revenit în funcția de Director Executiv Adjunct la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș până în 2018, Subprefect[3] la Instituția Prefectului - Județul Argeș în perioada aprilie 2018 – august 2020.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bughiu Adrian Dumitru s-a născut la 10 iulie 1977 la Pitești, județul Argeș, România. Provine dintr-o familie obișnuită, tată său lucrând la Drumuri și Poduri Argeș, iar mama sa la Alprom. Este căsătorit și are un copil.

A absolvit, în anul 1995, Grupul Școlar Construcții Căi Ferate Pitești ( actual Grup Școlar Mihai Viteazul). Din anul 2005 este licențiat în Administrație Publică în cadrul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, Universitatea din Pitești. Apoi, Bughiu Adrian-Dumitru a absolvit două programe de master. Primul, în anul 2007 - Managementul Strategic al Resurselor Umane, celălalt în anul 2015 - Performanță în Sport, ambele în cadrul Universității din Pitești. În 2023, primește titlul de Doctor în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, în cadrul Universității din Pitești, Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică.

În 2017 a absolvit Cursul Politică externă și diplomație organizat de Institutul Diplomatic Român.

În 2018 a participat la cursul de pregătire profesională a înalților funcționari publici în domeniul managementului situațiilor de urgență, iar 2019, are atestat din partea Ministerul Afacerilor Interne pentru protecția informațiilor clasificate organizat de DGPI.

Este vorbitor de limbă engleză și franceză. Este membru fondator al Consiliului Local al Tinerilor Pitești

Primul loc de muncă, în perioada decembrie 2000 – februarie 2002, a fost acela de referent de specialitate în cadrul cabinetului parlamentar al deputatului Constantin Florentin Moraru, deputat în grupul Partidului România Mare din Parlamentul României.

În perioada martie 2002 – februarie 2012, a fost Inspector în Administrație Publică și ulterior Coordonator al Compartimentului “Încheiere-urmărire-derulare-contracte” la SC Salubritate 2000 SA Pitești. Din 2010 și până în 2012, colaborator local în cadrul biroului europarlamentarului PC, Sabin Cutaș, membru în Parlamentul European. Apoi, a fost Director Executiv Adjunct la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș, în perioada februarie 2012-august 2015. În perioada august – noiembrie 2015, a fost Secretar de Stat pe probleme de tineret[4] în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, după care revine în poziția de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș până în 2018. În perioada aprilie 2018 – august 2020 ocupă funcția de Subprefect[3] la Instituția Prefectului - Județul Argeș.

În urma alegerilor din 2020, este ales consilier județean din partea PSD Argeș. Este la primul mandat de vicepreședinte[1] al Consiliului Județean Argeș, fiind ales în această funcție în noiembrie 2020, în mandatul președintelui Ion Mînzînă.

La 11 octombrie 2021, cu prilejul Adunării Generale a AIRF, care s-a desfășurat la Lyon, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, a fost ales în unanimitate, în funcția de  vicepreședinte al Comisiei de Tineret-Cultură-Formare a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone/AIRF

În data de 4 mai 2020 a fost ales președinte al Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș[5] din cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane, funcție pentru care a primit un nou mandat în 2023.

Din luna februarie 2023, este unul din cei nouă membri ai Consiliului Național al Muntelui, aflat în subordinea directă a premierului României.

Din iunie 2022 este membru[6] al Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Împreună cu academicianul Gheorghe Păun, a lansat, în 2023, Anul Urmuz în Argeș[7], generat de împlinirea a 140 de ani de la nașterea și 100 de ani de la moartea autorului originar din Curtea de Argeș. În memoria lui Urmuz, au fost organizate manifestări la Pitești, Curtea de Argeș, la Academia Română, expoziții și a fost pusă în scenă o piesă de teatru de actorii de la Teatrul Alexandru Davila. În cadrul evenimentelor, Romfilatelia a pus în circulație o emisiune intitulată Anul Urmuz în Argeș, în care autorul, Demetru Dem. Demetrescu – Buzău (Urmuz), este ilustrat pe 2 timbre, portretele fiind realizate de graficienii Harley Liao din Taiwan și Jorge Luis Cabrera Garcia din Cuba.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Bughiu Adrian Dumitru este membru PSD Argeș, filiala Pitești. Începând cu anul 2023 ocupă funcția de vicepreședinte al PSD Argeș.

A intrat în politică în 1995, ca membru în cadrul Partidului România Mare, filiala Argeș, unde a ocupat, din 2005 și până în 2007, funcția de președinte al Organizației de Tineret în Organizația Municipală Pitești. După alegerile locale din 2008 toată organizația PRM Pitești a trecut la PC, inclusiv Adrian Dumitru Bughiu, care a fost ales președinte al Organizației de Tineret din Argeș. Ulterior, timp de un an, a fost și Președinte Interimar al Tineretului Conservator la nivel național.

Activitate administrativă[modificare | modificare sursă]

În perioada în care a ocupat funcția de subprefect al județului Argeș atribuțiile sale au fost reprezentarea Guvernului României în teritoriu. A coordonat instituțiile deconcentrate și a participat la acțiunile și activitățile instituțiilor. În 2019, un astfel de eveniment a fost marcat de leșinul unui militar care participa la parada dedicată Zilei Naționale[8], subprefectul de atunci asigurându-se că bărbatul și-a revenit după incident.

A rămas un apropiat al activităților sportive. În această perioadă la lansat, din postura de subprefect, o competiție sportivă în care au fost angrenați toți elevii de gimnaziu din Argeș pe mai multe discipline. A fost un apropiat al fostului fotbalist Ilie Bărbulescu[9], fost jucător al FC Argeș și câștigător al Cupei Campionilor cu Steaua București.

În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean are în gestiune zona de Cultură, Tineret, Sport, Educație și Relații externe. Consiliul Județean a fost partener pentru mai multe evenimente și spectacole cu impact național. Unul dintre cele mai cunoscute evenimente, devenite tradiție, este festivalul de rock de la Topoloveni[10] Archangels Fest.

Un alt eveniment de amploare a fost Sigiliul Romei în Argeș[11], redenumit ulterior Transalutanus Fest, la Porțile Imperiului,[12] o reconstituire a vieții și a marilor confruntări dintre daci și romani, la Castrul Roman Jidova, din Câmpulung.

În plan cultural, au fost reabilitate și consolidate clădiri de cultură de importanță națională, precum Cetatea Poenari[13], Muzeul Județean Argeș[14], care au scos la iveală și ruinele schitului Buliga ce vor fi și ele ulterior in situm, pentru ca vizitatorii să le poată vedea la fața locului sau Galeria de Artă Rudolf Schweitzer – Cumpăna[15].

Grație acestor investiții pe fonduri europene, bugetul Consiliului Județean[16] a beneficiat, în 2022 și 2023, de creșteri exponențiale.

În plan sportiv, Consiliul Județean Argeș a organizat Cupa Viitorii Campioni, proiect care a reluat inițiativa din perioada de subprefect, care a fost extins inclusiv la nivel de licee, pentru elevii din județul Argeș. De asemenea, Consiliul Județean a fost partener la diferite evenimente de amploare din punct de vedere sportiv, precum Raliul Argeșului[17], Trofeul Câmpulung la Viteză în Coastă[18], Campionat Național de Skandenberg[19]. De asemenea, au fost susținuți sportivi sau echipe sportive la competiții naționale și internaționale, remarcându-se, prin rezultate, Eduard Șerban, la Judo[20], echipa de bob a României[21], sau Viorel Dobrin la Skandenberg[22].


Opinii și poziții politice și publice[modificare | modificare sursă]

Este un susținător auto-declarat al valorilor tradiționale românești. Este unul dintre susținătorii activităților Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, participând la diverse momente importante și a susținut, alături de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, la ridicarea în Argeș a Bisericii Schitului închinat Sfântului Neagoe Basarab[23], prima din România organizată după tipicul athonit al călugărilor de pe Muntele Athos.

Este un susținător al producătorilor locali[24], pe care i-a promovat din calitatea de președinte al Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș. Din aceeași calitate a sprijinit fermierii pentru accesare de fonduri pentru deschiderea de centre de colectare a laptelui[25] sau de constituire a punctelor grastronomice locale[26].

În plan politic, s-a poziționat împotriva intrării[27] la guvernare alături de PNL, dar și a coaliției PSD cu PNL, susținând că socială-democrații trebuie să își asume singuri guvernarea[28].

În tinerețe, împreună cu un prieten, a salvat de la moarte o tânără[29] care s-a aruncat în râul Argeș. Ulterior, au ajutat tânăra să își găsească un loc de muncă și să revină la o viață normală[30]. S-a implicat, din acel moment, în acțiuni caritabile și în campanii umanitare. Este un susținător al idee de a dona sânge, motiv pentru care Consiliul Județean a fost partener inclusiv la acțiuni de nivel național[31].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Software, Ara. „Consiliul Judetean Arges”. www.cjarges.ro (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ Universitatea din Pitești, FACULTATEA DE ȘTIINȚE, EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI INFORMATICĂ ȘCOALA DOCTORALĂ ÎN DOMENIUL ȘTIINȚA SPORTULUI ȘI EDUCAȚIEI FIZICE. „Doctorat Bughiu Adrian Dumitru” (PDF). Universitatea din Pitești. 
  3. ^ a b Guvernul României, Monitorul Oficial. „Numire în funcția de subprefect al județului Argeș a domnului Bughiu Adrian Dumitru”. 
  4. ^ Cristina Stancu (). „Adrian Bughiu a fost numit secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului”. Adevărul. Accesat în . 
  5. ^ Solomon, Bianca (). „Adrian Bughiu a fost ales președintele Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș”. Jurnalul de Argeș. Accesat în . 
  6. ^ Jilavu, Atena (). „Mînzînă și Bughiu au depus jurământ în fața lui ÎPS Calinic!”. Ziarul din Muscel. Accesat în . 
  7. ^ Pașol, Constantin (). „Anul Urmuz în Argeș”. Publicația Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Accesat în . 
  8. ^ Laura Petrescu (). „Un militar a leșinat la parada de Ziua Națională la Pitești. I-a scăzut glicemia”. Mediafax. Accesat în . 
  9. ^ „Fostul fotbalist Ilie Bărbulescu, câștigător al Cupei Campionilor Europeni a decedat la vârsta de 62 de ani”. Mediafax. . Accesat în . 
  10. ^ Lisandru, Cristian (). „Topoloveni, 600 de ani de atestare documentară. Sărbătoare pe ritmuri rock, alături de Trooper, și lansarea imnului motocicliștilor din clubul Archangels MC Romania”. Gândul. Accesat în . 
  11. ^ Constantin Pașol (). „Ritualuri și lupte între daci și romani, la Festivalul "Sigiliul Romei în Argeş"!”. Radio România Antena Satelor. Accesat în . 
  12. ^ Stancu, Cristina (). „Istorie pe viu în castrul Jidova din Argeş, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu Dacia barbară”. Adevărul. Accesat în . 
  13. ^ Grigorescu, Denis (). „Imagini de la restaurarea celebrei cetăți de la Poenari, locul unde se refugia Vlad Țepeș în vremurile grele”. Adevărul. Accesat în . 
  14. ^ Stancu, Cristina (). „Ruinele Schitului Buliga din Piteşti, scoase la lumină. Povestea edificiului este la fel de tristă precum cea a ctitorului său”. Adevărul. Accesat în . 
  15. ^ Vlaicu, Alex (). „O bijuterie arhitecturală din România își recapătă strălucirea de altădată. Picturi rare descoperite sub tencuiala groasă FOTO”. Adevărul. Accesat în . 
  16. ^ Olescu, Emilia (). „2023 - anul cu cel mare procent din bugetul CJ Argeş alocat investiţiilor”. Bursa. Accesat în . 
  17. ^ „Președintele FRAS, prezent la conferința de presă premergătoare Raliului Argeșului”. fras.ro. . Accesat în . 
  18. ^ „74 de piloti vor lua startul la Trofeul Câmpulung Muscel 2022 din acest weekend!”. Fanrally.ro. . Accesat în . 
  19. ^ Neguț, Antoniu (). „Argeșeanul Viorel Dobrin a câștigat cupa României la Skandenberg-Armwrestiling”. Romedia. Accesat în . 
  20. ^ Andrei Călin (). „Performanță pentru România la Europenele de Judo. Eduard Șerban a urcat pe podium”. Evenimentul Zilei. Accesat în . 
  21. ^ „România, campioană mondială U23 la Bob » Cine sunt sportivii care au cucerit medalia de aur”. Gazeta Sporturilor. . Accesat în . 
  22. ^ „Performanţă pentru România la Mondialele de Skandenberg-Armwrestling”. Agerpres. Accesat în . 
  23. ^ Boboc, Alexandru (). „Argeș: A fost sfințită piatra de temelie a schitului închinat Sfântului Neagoe Basarab”. Basilica. Accesat în . 
  24. ^ Stancu, Cristina (). „Afine „BIO" de Argeș. Cum au izbutit doi cultivatori locali să obțină recunoașterea europeană”. Adevărul. Accesat în . 
  25. ^ Golescu, Mihai (). „S-a deschis un Centru de colectare a laptelui într-o comună din Argeș”. Ziarul Argeșul. Accesat în . 
  26. ^ Marta, Elena (). „Ion Mînzînă și Petre Daea la deschiderea unor noi investiții ale producătorilor din zona montană din Argeș: un centru de colectare a laptelui și un punct gastronomic loca”. Universul Argeșean. Accesat în . 
  27. ^ Sărărescu, Mircea (). „Adrian Bughiu, reacție fulminantă după ce PSD a intrat la guvernare oficial cu PNL: Eu așa aș fi făcut cu Iohannis”. Proarges.ro. Accesat în . 
  28. ^ Pavel, Bogdan (). „Adrian Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș: Frustrarea românilor s-a acumulat din cauza lipsei de atitudine a Guvernul”. Gîndul. Accesat în . 
  29. ^ Popescu, Adam (). „Sinucigaşă, salvată ca-n filme”. Evenimentul Zilei. Accesat în . 
  30. ^ Dobrescu, Petre (). „Ne-am luat in serios rolul de frati ai Roxanei”. Libertatea. Accesat în . 
  31. ^ „Campania de donare de sânge inițiată de Digi24 continuă și în 2023”. Digi 24. . Accesat în .