Sari la conținut

Kubrick Mons

3°36′N 30°48′E / 3.6°N 30.8°E (Kubrick Mons)
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kubrick Mons
}
Kubrick Mons ese o depresiune cu un vărf în mijloc, arătat aici în colțul de stânga sus al medalionului.
LocațieVulcan Planum, pe Charon
Coordonate3°36′N 30°48′E / 3.6°N 30.8°E ({{PAGENAME}})[1]
Diametru40 kilometri (25 mi)
Vârf3–4 km (1,9–2,5 mi)
EponimStanley Kubrick

Kubrick Mons este numele dat celei mai mari serii de vârfuri de satelitul lui Pluto, Charon, care se ridică dintr-o depresiune din regiunea Vulcan Planum.[2][3] Această formă de relief a fost observată pentru prima oară de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) de pe sonda stațială New Horizons în timpul unei apropieri pe 15 iulie 2015.

Descriere fizică[modificare | modificare sursă]

Kubrick Mons are un diametru de 40 kilometri (25 mi) și o înălțime de 3–4 kilometri (1,9–2,5 mi).[3] Acest munte este înconjurat de un șanț care are o adâncime de 1–2 kilometri (0,62–1,24 mi).[4] Momentan nu se cunoaște modul în care Kubrick Mons s-a format; însă, există speculații că Kubrick Mons ar putea fi un criovulcan, iar depresiunea ar putea fi rezultaul contracției camerei cu apă și amoniac.[3] Din noiembrie 2019 acestă ipoteză nu a fost încă confirmată.

Muntele a fost numit după regizorul Stanley Kubrick. O aprobare oficială a numelui a fost anunțată de Uniunea Astronomică Internațională pe 11 aprilie 2018.[5] Este uneori numit Muntele într-un șanț al lui Charon sau mai simplu Muntele șanț.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Kubrick Mons”. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Research Program.  Parametru necunoscut |entry-url= ignorat (ajutor)
  2. ^ „Pluto's Big Moon Charon Has a Bizarre Mountain in a Moat”. Space.com. Accesat în . 
  3. ^ a b c Desch, S.J.; Neveu, M. „Differentiation and Cryovolcanism in the Pluto-Charon System” (PDF). USRA Houston. School of Earth and Space Exploration, Arizona State University. Accesat în . 
  4. ^ Moore, J. M.; Spenser, J. R.; Mckinnon, W. B.; Beyer, R. A. (). „The Geology of Charon as Revealed by New Horizons”. International Asteroids, Comets, Meteors (ACM) Conference 2017. LUNAR AND PLANETARY SCIENCE AND EXPLORATION. Accesat în . 
  5. ^ „Pluto's Largest Moon, Charon, Gets Its First Official Feature Names”. International Astronomical Union. Accesat în .